Waar moet een ontruimingsplan aan voldoen?

Waar moet een ontruimingsplan aan voldoen?

Een ontruimingsplan is bedoeld om mensen in een gebouw te informeren hoe zij, in het geval van een calamiteit, zo snel mogelijk het pand kunnen verlaten. Ook wordt er aangegeven waar bijvoorbeeld de brandblusmiddelen zich bevinden.

Paru Opleidingscentrum is gespecialiseerd in het maken van ontruimingsplannen en plattegronden. Een ontruimingsplan ziet er voor elk gebouw anders uit, maar bestaat wel uit dezelfde onderdelen.

Ontruimingsplattegrond

Een belangrijk onderdeel is de ontruimingsplattegrond. Dat is een vluchtplan dat ervoor zorgt dat uw werknemers, bezoekers tijdens een calamiteit snel en veilig het pand kunnen verlaten. Op een plattegrond staan de vluchtwegen, de locatie van brandbestrijdingsmiddelen en EHBO spullen.

Voorbeeld ontruimingsplan ontruimingsplattegrond

Inhoud ontruimingsplan

Een ontruimingsplan bestaat uit een inleiding en een toelichting. Hier moet u denken aan de calamiteiten die kunnen uitbreken en waarvoor u het plan kunt gebruiken. Ook staat in de toelichting een eventuele afstemming met ontruimingsplannen van aangrenzende gebouwen. Tevens staat de ondertekening van de directie vermeld waardoor het een officieel document wordt.

In een plan wordt de alarmeringsprocedure vermeld zowel voor intern als extern. Dus er worden stappen uitgelegd hoe de directe omgeving, de bedrijfshulpverlening en de externe hulpdiensten (brandweer, politie, ambulance) moet worden gealarmeerd.

Vermeld relevante gebouwen, installaties en organisatiegegevens in het plan. Hier kunt u denken aan een overzicht van algemene gegevens, zoals het aantal personen dat aanwezig is op de afdelingen en verdiepingen.

Geef aan wie de bevoegdheid heeft om te ontruimen en hoe er ontruimd moet worden. Beschrijf tevens de acties wat het personeel moet doen, denk aan receptioniste, BHV’ers en portier. Denk ook aan taken van de directie.

Informatie nodig?

Een ontruimingsplan vergt enige kennis om op te stellen. Paru Opleidingscentrum helpt u bij het maken van een ontruimingsplan. Wij helpen uw bedrijf graag verder, dus neem gerust contact op voor meer informatie.