Red levens: Wat kunt u doen in 6 minuten?

Red levens: Wat kunt u doen in 6 minuten?

Stel iemand krijgt een hartaanval, dan is het eerste wat u doet een ambulance bellen. Maar u kunt veel meer doen? Een ambulance is er vaak niet binnen 6 minuten en in die 6 minuten kunt u de overlevingskans van die persoon verdubbelen. Hoe?

Word een burgerhulpverlener

Een burgerhulpverlener overbrugt de tijd totdat de ambulance er is. Hij of zij ontvangt een sms van de 112 alarmcentrale dat er een harstilstand bij uw in de buurt is. In het sms-bericht staat dan het verzoek om naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren of het verzoek om eerst de AED op te halen. Bent u vrijwilliger, dan maakt u het verschil tussen leven en dood.

Hoeveel vrijwilligers zijn er in Nederland?

In Nederland hebben zich al duizenden vrijwilligers aangemeld. Deze kunnen binnen 6 minuten helpen bij een reanimatie in hun dorp, wijk of straat. Zeker in dorpen kan het soms even duren voordat een ambulance aanwezig is en is het belang dat er voldoende burgerhulpverleners zijn. Heeft u zich aangemeld dan krijgt u informatie over waar bij u het dichtst in de buurt een AED apparaat kunt vinden. Het is altijd goed om uit te zoeken waar deze zich bevindt. Vaak bevinden deze apparaten zich op herkenbare openbare plekken.

Feiten op een rijtje

In Nederland krijgen er elke week 300 mensen een harstilstand buiten het ziekenhuis. De gemiddelde leeftijd van slachtoffers met een harstilstand is 66 jaar. Opvallend is dat 50% van alle slachtoffers van een harstilstand nog nooit eerder hartklachten hebben gehad.

Alvast leren om te gaan met een AED?

Wilt u burgerhulpverlener worden, maar heeft u geen idee hoe reanimeren en het omgaan met een AED in zijn werk gaat? Volg dan een cursus bij Paru BHV Opleidingscentrum. Meer informatie over de cursus vindt u hier.

Een reanimatie dummy pop