Reanimatie in 6 stappen

Reanimatie in 6 stappen

Stap 1: Controleer het bewustzijn

Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is. Doe dit door voorzichtig de schouders te schudden en vragen te stellen of het gaat. Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is of niet. Dit kunt u doen door voorzichtig de schouders te schudden en vragen te stellen of het gaat. Krijgt u geen reactie? Dan is het slachtoffer bewusteloos. Het is belangrijk dat u dan bij het slachtoffer blijft en roep hulp van voorbijgangers.

Stap 2: Controleer ademhaling

Controleer de ademhaling door een hand op het voorhoofd te leggen en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Daarna tilt u de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand, dit wordt ook wel de kinlift genoemd. Het is belangrijk dat u kijkt, luistert en voelt.  Doe dit maximaal 10 seconden om te controleren of er ademhaling is.

Stap 3: Bel direct 112 of laat 112 bellen door omstanders

Bel direct 112 en vraag om een ambulance. Zeg dat het om een reanimatie gaat. Indien beschikbaar haal dan zelf een AED of vraag om een AED. Een AED is een apparaat dat een elektrische schok toedient, waardoor het hartritme kan herstellen.

Stap 4: Start met 30 borstcompressies

De borstcompressies doet u door uw handen midden op de borstkas te zetten. Duw daarna het borstbeen 5 á 6 centimeter in. Doe dit 30 keer in een tempo van tenminste 100 keer per minuut en maximaal 120 per minuut. Voorkom dat de ribben breken, door niet met de vingers op de ribben te duwen.

Stap 5: Beadem 2 keer

Til de kin op (kinlift) en kantel het hoofd naar achteren. Knijp de neus dicht en pas de mond- op- mondbeademing toe. Beadem 1 seconde zó dat de borstkas omhoog komt (kijk naar de borstkas). Laat het slachtoffer uitademen en beadem in totaal 2 keer.

Herhaal dit en wissel af met 30 borstcompressies en 2 beademingen. Let op dat u niet de reanimatie te lang onderbreekt.

Stap 6: Wat te doen als er een AED is

Ontbloot de borstkas en zet de AED aan. Volg de stappen die het apparaat u vertelt en doe altijd wat de AED zegt. Bevestig de elektroden en volg de opdrachten van de AED. Doe dit zo lang totdat de ambulancezorgverleners zeggen dat u mag stoppen.

In een BHV cursus of EHBO cursus bij Paru BHV Opleidingscentrum leert u onder andere hoe u moet reanimeren. Houd ook onze blog in de gaten voor meer informatie omtrent de cursussen die wij u aanbieden.