De meest gemaakte fouten bij EHBO
Bij ieder ongeluk(je) zijn de eerste minuten cruciaal voor een goede afloop en een volledig herstel. Daarbij is kennis van het nemen van de juiste maatregelen cruciaal. Ondanks een goede bedoeling kan een verkeerde behandeling het herstel juist belemmeren of de verwonding zelf verergeren. Hieronder vindt u de meest gemaakte fouten bij EHBO.
1. Brandwonden insmeren met boter of ijs
Om de pijn van een brandwond te verlichten wordt er vaak ijs, boter of een andere vettige substantie op de wond aangebracht. Het insmeren van de wond biedt bacteriën echter de kans om toe te slaan en kan leiden tot een infectie. Koel uw brandwond 10 minuten onder lauw stromend water. Breng daarna, indien nodig, brandwonden zalf en gaas aan en zorg bij grote blaren dat u ze niet kapot maakt. Bezoek bij een ernstige verbranding altijd een dokter ter controle.
2. Warmteverband bij verstuiking
Hoewel een warmteverband prettig aanvoelt veroorzaakt het bij een verstuiking juist meer zwelling. Koel de pijnlijke plek met een coldpack of ijs, zorg ervoor dat het pijnlijke gedeelte correct verbonden wordt met een drukverband en houd het pijnlijke gedeelte omhoog. Bezoek de spoedeisende hulp wanneer u geen gewicht op het getroffen gedeelte kunt zetten.
3. Hoofd in de nek leggen bij een bloedneus
Leg bij een bloedneus uw hoofd niet in de nek en snuit uw neus niet direct na het bloeden. De beste manier om uw bloedneus te behandelen is door recht te zitten en je neus 10 minuten toe te knijpen, net onder het neusbeentje. Wanneer de bloeding na 15 minuten niet is gestopt of u het idee heeft dat u bloed inslikt, bezoek dan de spoedafdeling.
4. Braken bij vergiftiging?
Vergiftiging nooit laten braken?! Dit is onder te verdelen in:
- Bijtende stof, als slachtoffer bij bewustzijn is, eerst mond spoelen met water en daarna 2 glazen water laten drinken om de boel te verdunnen.
- Niet bijtende stof, bij bewustzijn, laten braken d.m.v. vinger achter in de mond. Braakreflex. Veiliger met bijvoorbeeld achterkant lepel of iets dergelijks.
- Olie product. Niet drinken en niet braken. Oppassen voor inademen oliedampen.
Bel altijd direct professionele hulp en volg de aanwijzingen op. Zorg ervoor dat u de naam en verpakking van de giftige stof bij de hand heeft.
5. Allergische reactie behandelen
Ga bij een allergische reactie van bijvoorbeeld een bijensteek of voedsel niet zelf behandelen. Het slachtoffer kan in anafylactische shock raken. Wanneer het slachtoffer bekend is met de allergie zal deze in de meeste gevallen een EPI pen bij zich hebben. Schakel altijd medische hulp in.
6. Een slachtoffer verplaatsen bij een ongeval
Bij een ongeval kan er sprake zijn van een nek- of wervelletsel. Door het slachtoffer te verplaatsen kunt u het letsel verergeren en kan dit leiden tot verlamming. Verplaats het slachtoffer alleen wanneer het absoluut noodzakelijk is bij bijvoorbeeld brand of reanimatie.
7. Voorkomen van bloeding met tourniquet of verband
Gebruik bij een ernstige bloeding geen tourniquet of verband, deze kunnen ernstige schade aanbrengen. Oefen druk uit op de wond door middel van speciaal drukverband of traumazwachtel. Bezoek de spoedeisende hulp wanneer het bloeden niet stopt, er sprake is van een gapende wond of de wonde veroorzaakt door een dierenbeet.
Voorkom dat de schade verergert of dat u geen hulp kunt bieden door het volgen van een EHBO cursus bij Paru BHV Opleidingscentrum. Leer hoe u het verschil kunt maken in die eerste cruciale minuten na een ongeval.