SBAR

Met de SBAR-methode (Situation, Background, Assessment, Recommendation) kunt u de communicatie over een patiënt tussen verschillende hulpverleners dus bijvoorbeeld tussen de arts en de verpleegkundige verbeteren. Naast de verschillen onderdelen treft u bij de SBAR-methode een praktische checklist voor een dagelijkse toepassing aan.

In 2007 is de SBAR methode uitgebreid naar de SBARR methode, de laatste R staat voor Repeat en gaat over het herhalen van het verhaal om eventuele misverstanden te voorkomen.

 

LetterBetekenisUitleg
SSituationDe gegevens van de patiënt. Bijv. hoofdprobleem en recente vitale parameters
BBackgroundDiagnose die de patiënt heeft gekregen, gebruikte medicatie, eventuele laboratoriumuitslagen of allergieën, vitale functies en voorgeschiedenis.
AAssessmentEigen conclusie van de situatie, wat zou er bijvoorbeeld aan de hand kunnen zijn?
RRecommendationVoorstel voor behandeling of beleid.

 

Voordelen

De SBAR-methode is een gemakkelijk te onthouden methode. De methode is ook erg concreet daardoor kunt u structuur in elke vorm van communicatie brengen.
Bij kritische situaties, waarbij onmiddellijke aandacht en actie noodzakelijk is, biedt deze methode een handvat voor eenduidige communicatie.
Met de SBAR-methode creëert u duidelijkheid over wat en door wie er gecommuniceerd moet worden.
Het resultaat van de communicatieverbetering is een betere teamsamenwerking en een verbetering van de patiëntveiligheid.