In 1909 werden de eerste Vierdaagse Afstandsmarsen gehouden door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO). De 306 mannelijke deelnemers moesten gedurende vier dagen 140km afleggen. Inmiddels is het evenement, met meer dan 42.000 deelnemers, uitgegroeid tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Om er voor te zorgen dat de wandelaars zo goed mogelijk de finish halen staan er dit jaar 538 Rode Kruis vrijwilligers klaar om EHBO en medische hulp te bieden.
Om er voor te zorgen dat alles tijdens deze drukke dagen in goede banen verloopt start een projectteam al vele maanden van te voren met de voorbereidingen. Dankzij deze voorbereiding kunnen wandelaars en bezoekers tijdens de dagen zelf op de start- en finishlocatie terecht bij het behandelcentrum. Hier staan 98 bedden klaar voor blaarbehandelingen en kan men voor de zwaardere kwetsuren terecht bij een huisartsenpost. Voor wandelaars die onderweg verzorging nodig hebben zijn er EHBO-posten opgezet met artsen, verpleegkundigen en EHBO’ers. 3 mobiele verpleegkundige teams staan paraat langs de route om EHBO te kunnen verlenen en diverse EHBO patrouilles op de finishlocatie en tijdens de intocht.
Ieder jaar bieden de hulpverleners ondersteuning aan ongeveer 6500 mensen gepaste zorg. Van een blaar doorprikken tot een ernstig letsel en van een schaafwond tot (ernstige) gevolgen van alcohol of drugs. Bij hoge temperaturen behandelen zij zonnesteken, oververhitting en uitdroging, terwijl bij lage temperaturen kwalen zoals onderkoeling dienen te worden verholpen. Iedere hulpverlener dient dus in staat te zijn in alle omstandigheden de juiste hulp te kunnen verlenen.
Wilt u ook volgend jaar ondersteuning bieden en helpen de Vierdaagse tot een succes te maken?
Volg een EHBO cursus bij PARU Opleidingscentrum en meld u volgend jaar aan.