Aspiratie Detectie Systeem

Het Aspiratie Detectie Systeem (ADS), ook bekend als rookaanzuigsysteem is een buizensysteem dat continu luchtmonsters opneemt. Het ADS neemt monsters van de lucht welke worden aangezogen via een leidingnetwerk in het pand. De monsters worden getest op aanwezigheid van rookdelen welke vrij komen tijdens de smeulfase van een beginnende brand. Andere systemen hebben vaak moeite met het detecteren van deze rookdelen. Het ADS onderscheidt rookdeeltjes van andere (stofdeeltjes), waardoor er minder valse meldingen ontstaan. Het ADS wordt gebruikt in ruimtes waar rookdelen snel gedetecteerd moeten worden, zoals bijvoorbeeld computerruimten. Aspiratiesystemen bestaan in verschillende mate van gevoeligheid: normale gevoeligheid (ASD) en hoge gevoeligheid (HSSD).

ASD (Aspiration Smoke Detection) is bestemd voor situaties waar normale rookdetectoren moeilijk toe te passen of ongewenst zijn. Het ASD-aspiratiesysteem werkt op basis van optische detectie en maakt gebruik van conventionele rookmelders.

HSSD (High Sensitive Smoke Detection) is bestemd voor situaties waarin de kans op ongewenste alarmen tot een absoluut minimum beperkt moet worden. De gevoeligheid is tot 1.000 maal hoger in te stellen dan bij een conventionele rookmelder. Een zeer vroegtijdige alarmering van een beginnende brand is gewaarborgd, zodat gevolgschade tot een minimum beperkt wordt.

Aspiratie Detectie Systeem