Aannemer

Een aannemer of aannemersbedrijf is een bedrijf dat ingezet wordt om een bouwproject te coördineren. Daarnaast is een aannemer verantwoordelijk voor de daadwerkelijke realisatie van het bouwproject dat de aannemer heeft aangenomen. De aannemer neemt het werk aan van een opdrachtgever. Deze opdrachtgever kan de overheid zijn, een organisatie of een particulier die een woning of ander bouwwerk bijvoorbeeld utiliteitsbouwwerk wil laten bouwen.

Contract
De aannemer sluit met de opdrachtgever een contract. In dit contract zijn de werkzaamheden omschreven waarvoor de aannemer verantwoordelijk is. Naast deze werkzaamheden is ook een prijs vastgelegd en is ook een termijn aangegeven waarbinnen het project uitgevoerd dient te worden.

Architect
Een opdrachtgever voor een bouwproject ontwerpt het bouwwerk meestal zelf niet. Het is daarom goed mogelijk dat een opdrachtgever een speciaal bureau inschakelt om het bouwwerk te ontwerpen. Meestal zijn dit architectenbureaus. Een dergelijk bureau kan ook als toezichthouder optreden op de bouwplaats om te controleren of alles volgens het bestek wordt uitgevoerd door de aannemer.

Soorten onderaannemers
Het werk op de bouw is divers. Daardoor zijn er veel specialistische functies ontstaan in de loop der tijd. Dit heeft er vervolgens weer voor gezorgd dat er weer specialistische bedrijven zijn ontstaan. Een aantal voorbeelden van specialistische bedrijven die vaak als onderaannemers worden ingezet zijn:

  • Installatiebedrijven
  • Vloerenleggers
  • Stukadoors
  • IJzervlechters
  • Schilders
  • Telecombedrijven

Hoe vind je een goede aannemer?

Het is belangrijk dat degene die jouw project begeleidt op één lijn zit met jou en jouw visie om kan zetten in werkelijkheid. Daarom is het niet verstandig een aannemer snel te kiezen. Neem je tijd, doe goed marktonderzoek en vergelijk aannemers met elkaar op punten als vakmanschap, service, klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Vraag offertes aan, lees kantenrecensies, probeer projecten te zien die de aannemer eerder begeleid heeft en onderzoek de keurmerken. Alleen door goed marktonderzoek te doen kun je de kans vergroten dat je een aannemer vindt die jouw project probleemloos kan begeleiden.