Vlam in de pan

Vlam in de pan

Het is een schrik van je leven en je probeert jezelf rustig te houden. Een overvloed van paniek overmeesterd je. Je weet dat je snel moet handelen om het vuur te kunnen stoppen. Maar de beste aanpak weet je niet. Je probeert met een theedoek het vuur uit te wapperen, maar het mag niet baten. Het vuur wakkert aan, kletst tegen de afzuigkap en voor je het weet staat de keuken in de brand. 112 is het eerste telefoonnummer dat in je opkomt.

Hopelijk hebben de meesten het nog nooit meegemaakt, toch komt het nog redelijk vaak voor: vlam in de pan. Het is een schrik van je leven en helaas gebeurd het maar al te vaak. De meeste burgers weten niet hoe ze moeten handelen. In deze blog zal er verteld worden hoe men moet handelen bij vlam in de pan door middel van een klein stappenplan.

Oorzaak

De oorzaak van vlam in de pan is contact van (frituur)olie, boter of vet – dat over de rand van de pan loopt – met de hittebron waarop het kookt of bakt. Ook kan de olie zelf in de brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315 C wordt bereikt.

Wat niet te doen

Het is niet verstandig om het vuur met water te blussen. Water drijft namelijk op vet. Het water zal gaan koken en stomen, dat zich ontwikkelt tot een stoomwolk met oliedeeltjes. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een gevaarlijk brandbaar mengsel. Zodra het vuur de wolk bereikt, vind er een soort ontploffing plaats.
Weglopen met de pan in de handen wordt ook sterk afgeraden. Bij vallen of struikelen kan de inhoud van de plan over je heen komen dat ernstig letsel kan veroorzaken.

Wat wel te doen

Het stappenplan ziet er als volgt uit:
Stap 1. Zet de hittebron uit.

Stap 2. Leg snel een passende deksel of ander voorwerp op de pan, waarbij deze schuin van je af gehouden dient te worden om contact met het vuur te voorkomen. Door de pan af te sluiten kan er geen extra zuurstof in de pan komen, zo zal het vuur stikken.

Stap 3. Zet de afzuigkap uit.

Stap 4. Bel 112. Laat de brandweer alles controleren (Is de brand al de afzuigkap ingeslagen?)

Stap 5. Laat de pan afkoelen met de deksel of desbetreffende voorwerp erop.

Kleine beetjes brandende olie of vet buiten de pan kunnen meestal wel gedoofd worden door er een – een paar keer dubbelgevouwen – natte handdoek op te leggen. Het vuur dat zich nog onder de handdoek bevindt zal vanzelf stikken.

Klik op de onderstaande video om te zien hoe vlam in de pan opgelost dient te worden.

Vond je deze blog ook interessant en vind je dat iedereen moet weten hoe te handelen bij vlam in de pan? Deel dit bericht zodat er meer aandacht komt tijdens het koken en zo de veiligheid in huis verbeterd.