Automatische Externe Defibrillator

De Automatische Externe Defibrillator of hartstarter is een draagbaar toestel dat op een geautomatiseerde manier kan meten of er een hartritmestoornis in het hart is en indien nodig een elektrische schok aan het hart kan toedienen. Met als doel het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het neemt dus niet de hartmassage tijdens een reanimatie over.

volautomatische en halfautomatische

Er bestaan twee typen AED’s: een volautomatische en halfautomatische.
Een volautomatische AED dient automatisch de elektrische schok aan het hart toe, als er sprake is van een schokbaar ritme.
Bij een halfautomatische AED moet de hulpverlener zelf nog op een knop drukken om de elektrische schok toe te dienen wanneer de AED deze adviseert.

Er bestaan vele verschillende uitvoeringen, alle geven ze de hulpverlener gesproken en/of visuele instructies. Het is met een AED niet mogelijk om een schok toe te dienen als er geen hartritmestoornis is. De apparaten die men bij de ambulancedienst en in het ziekenhuis gebruikt kunnen dat wel (de zogenaamde manuele defibrilatoren).

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.
Meer over reanimatiecursus